Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen varhaiskasvatuksessa 2017

Blogin etusivulle | Projektikorttiin  |  Näytä kaikki blogit


Liikuntaillat - iloa ja osallisuutta yhdessä liikkumiseen

(Kirjoitettu 18.01 2019 klo 12:45)

Päiväkoti Viiriäisessä on jo parin vuoden ajan tavoitteellisesti tuettu lasten monipuolista liikkumista ja päiväkoti on ollut mukana Ilo kasvaa liikkuen –ohjelmassa. InnoVaka Hattula –hankkeessa yhtenä tavoitteena on liikunnallisuuteen kannustavan toimintaympäristön luominen, monipuolisten liikuntamahdollisuuksien lisääminen, lasten osallisuus sekä yhteistyö perheiden kanssa.

Tämän toimintakauden alussa syntyi henkilökunnan keskuudessa ajatus perheiden liikuntailloista, joissa innostetaan ja tuetaan perheitä liikkumaan yhdessä, annetaan ideoita erilaisista liikuntamuodoista ja tehdään yhdessä liikkumisesta hauskaa. Vanhemmat ja huoltajat ovat liikkumisessa, kuten muissakin elintavoissa tärkein roolimalli lapselle ja siksi onkin tärkeää, että koko perhe osallistuu ja liikkuu yhdessä.

Ensimmäinen kokeilumielessä järjestetty liikuntailta sai vanhemmilta erittäin myönteisen vastaanoton ja todella hyvää palautetta. Tämän innostamana liikuntailtoja järjestettiin syksyn aikana yhteensä kolme, keskimäärin joka toinen kuukausi. Jokaisessa liikuntaillassa oli mukana maskotti, joka lisäisi mielenkiintoa osallisuuteen. Jokainen ilta alkoi yhteisellä aloitusjumpalla, jonka jälkeen oli teeman mukaista toimintaa. Osallistujamäärä kasvoi jokaisen illan myötä. Selvästi tällaiselle toiminnalle on tilausta, joten liikuntailtoja tullaan järjestämään jatkossakin.


Alla kuvaus toteutetuista liikuntailloista ja muutamia kuvia.

Elokuu 2018 perheiden valokuvasuunnistusilta Viiriäisen päiväkodilla

Järjestimme ensimmäisen perheiden liikuntaillan 23.8. Viiriäisen päiväkodin pihassa. Yhteisaloituksena oli elefanttimarssi jumppa. Tämän jälkeen perheille jaettiin kynät ja ruudukot, joihin kerättiin kirjaimia. Valokuvat oli koottu Viiriäisen pihaan isolle paperille. Joka rastilta/kuvalta sai uuden kirjaimen. Jokaisella rastilla oli erilainen liikkumistehtävä, joka piti suorittaa. Esimerkiksi kävele kuin karhu, tee kuperkeikka, flossaa.

Hevisaurus veti alkulämmittelyä ja hauskuutti lapsia sekä teki rasteilla heidän kanssaan liikkumistehtäviä. Lopuksi tarjolla oli mehua.

 

Marraskuu 2018 perheiden sirkusilta Juteinikeskuksen salissa

Järjestimme sirkusillan Juteinikeskuksen salissa 29.11. Ilmapallot johdattivat perheet oikeaan paikkaan. Yhteinen aloitusjumppa oli ”Jos sul lysti on”-laululeikki, jonka jälkeen perheet lähtivät kiertämään sirkusrataa. Rata sisälsi mm. trampoliineja, liaaneja, pariakrobatiaa ja erilaisia esteitä. Sirkuspellemme kiersi rataa lasten kanssa ja opasti heitä eri pisteillä. Sirkusmusiikki pauhasi salissa. Myös Sirkuspelle ja apulaiset kokeilivat muutamaa temppua. Kotiin perheet saivat tulostetut pariakrobatia kuvakkeet, joten he pääsivät jatkamaan harjoittelua myös kotona.

 

Joulukuu 2018 perheiden salainen tontturata Viiriäisen päiväkodin metsäpihalla

Järjestimme salaisen tontturadan metsäpihallamme 4.12. Radasta selviytyäkseen perheet tarvitsivat mukaansa tasku- tai otsalampun, koska rastit oli merkitty heijastimin. Joulupukkikin oli saapunut paikalle. Yhteinen aloitus oli Tonttulan aamujumpalla, jonka jälkeen lamput laitettiin päälle ja lähdettiin pimeään metsäpihaan etsimään rasteja. Rasteilla oli erilaisia tehtäviä, esim. limboile puiden välistä, tanssi kuin tonttu, reppuselkäkävelyä. Lopuksi oli tarjolla lämmintä mehua ja jokainen sai oman heijastimen muistoksi tontturadasta.

perhesirkuspellet

kutsu tontturadalletontturadalla

tontturadallatontturatarasti


Niina Mäkinen


Kommentit (0):


Kirjaudu sisään palveluun, mikäli haluat lisätä oman kommentin.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •