Leikki. luonto ja digi lasten osallisuusväyliä

Blogg's framsidan | Visa projekt  |  Visa alla bloggar


Medialeikki yhdistää lapsia ja aikuisia

(Publicerat 27.02 2019 klo 10:09)

Kotkan varhaiskasvatus pääsi uutisotsikoihin, kun Ylen alueuutiset teki jutun Lankilan päiväkodista.

Pääset tutustumaan tv-juttuun ja nettiartikkeliin näiden linkkien kautta:

https://yle.fi/uutiset/3-10655134

https://areena.yle.fi/1-50080503?seek=136

Lankilan päiväkodissa on havaittu, että digivälineet ovat tuoneet lapsia ja aikuisia yhteen. Lisäksi on huomattu, että uusia lasten välisiä vuorovaikutussuhteita on syntynyt medialeikin avulla. Lankilassa lapset ovat kuvanneet toisiaan green screen-taustaa vasten ja aikuiset ovat saduttaneet lapsia kuvista. Tämän jälkeen sadut on jaettu yhteisesti ja viety osaksi leikkiä. Satu ja tarina ovat jatkuneet leikissä kaikkien yhteisenä satuna. Erityisesti eräs linnaleikki on jatkunut jo pitkään ja roolivaatteet ovat tärkeä osa leikkiä ja satumaailmaan uppoamista.

Nettijutussa todetaan, että digilaitteita kokeillaan nyt kolmessa päiväkodissa ja sieltä malli jalkautetaan vähitellen muihin yksiköihin. Tarkemmin sanottuna, kaikissa päiväkodeissamme käytetään digilaitteita, kuten ipadeja ja puhelimia. Projektorit on hankittu moneen yksikköön ja osaamista on upeasti. Green screen- ja iographer -kuvausvälineistöä sekä action- ja gopro -kameroita on hankittu vasta pilottipäiväkoteihin ja yksi setti medialainaamoon. Näiden välineiden käyttöä leikin sekä tutkimisen rikastuttamisessa on tosiaan vasta pilottipäiväkodeissa.

Olemme järjestäneet kaksi kaksituntista mediapajaa, joissa pilottipäiväkotien henkilöstö on päässyt tutustumaan laitteisiin ja niiden asetuksiin kokeilemalla. Näitä jatketaan ja laajennetaan myös muulle henkilöstölle. Mediapajan jälkeen voi lainata laitteita medialainaamosta.

Meillä on vuoden ajan ollut tvt-tuutoritoimintaa, jossa jokaisessa yksikössä on oma tuutorinsa. Tvt-koodinaattori järjestää tapaamisia, joissa harjoitellaan yhdessä tvt-laitteiden ja sovellusten käyttöä. Pedagoginen näkökulman kirkastaminen on tapaamisten yksi tärkeimmistä tavoitteista. Tvt-tuutoritoimintaa on tarkoitus kehittää tuottamalla hankkeessa sitä varten myös arvioivan kehittämisen malli. Peda.netissa DigiLoiskiksen alla on tietoa tvt-toiminnastamme Kotkassa.

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/digi

 

 


Tiina Kääpä


Kommentarer (0):


Logga in först för att skriva en kommentar.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •