Toiminnallinen varhaiskasvatus

Blogg's framsidan | Visa projekt  |  Visa alla bloggar


Hyvää uutta vuotta!

(Publicerat 16.01 2019 klo 13:30)

Toiminnallista vuotta 2019 kaikille :) Terveiset hanketyöstä, jossa tapahtuu juuri tällä hetkellä paljon!

Viime syksynä on kokeiltu, testattu ja taas kokeiltu ja testattu päiväkodilla. On muokkattu toimintaa, siirrelty kalusteita, testattu pedagogisen toiminnan tiedottamista huoltajille, mittailtu, maalattu, rakennettu,  kasattu ja purettu. Hanketyö on erittäin monipuolista :)

Vuoden lopussa alkoi tapahtua näkyviä asioita! Pohjatyö ja suunnittelu on erittäin tärkeää, mutta ajoittain hyvin kuluttavaa. Koko ajan tehdään kovasti työtä, mutta mitään silmin havaittavaa ei tapahdu. Mitään hankintoja ei  tehty siksi, että ne näytti tai tuntui kivalta. Kaikki hankinnat testattiin etukäteen ja mietittiin soveltuvuutta toimintaan.

Ensimmäisenä saapui verhot - uudet ja uljaat! Olimme niin iloisia, että mukana oli ammattilainen suunnittelemassa hankintaa. Itse emme olisi ehkä rohjenneet miettiä pitkiä, vaaleita verhoja, mutta ne ovat osoittautuneet täydellisiksi valinnoiksi. Pitkät verhot parantavat akustiikkaa, tuovat pehmeyttä tilaan sekä lasten toivomaa värimaailmaa myös.

Uusia kalusteita saapuu pikku hiljaa. Paras kaikista on lasten mielestä ollut leikkikeittiö ja taittuvat jumppapatjat! Tänään lapset olivat rakentaneet patjoista pienen liukumäen ja hyppyrin. He hyppivät Ollaan onnistuttu  tekemään valintoja, jotka rohkaisevat lapsia olemaan aktiivisempia. Leikkikeittiö leikkiruokineen on tuoneet lasten leikkeihin myös uusia ulottuvuuksia. Niitä on lajiteltu, laskettu ja nimetty.

Oppimisympäristöistä keskustellessa voidaan miettiä onko kalusteilla merkitystä varhaiskasvatuksen laadussa. Kasvattajat luovat omalla toiminnalla tärkeimmän oppimisympäristön. He luovat tunnetaidoilla, empatialla ja ammattitaidolla oppimiselle, kasvulle ja kehitykselle suotuisan ilmapiirin. Mikäli kasvattajien toiminta ei tue näitä asioita ei niitä voi korvata hienoimmatkaan kalusteet. Olemme panostaneet kasvattajien kanssa toiminnan kehittämiseen ja suotuisaan ilmapiiriin. Uudet kalusteet ja järjestelty oppimisympäristö ovat todistaneet, että ne antavat lapsille mahdollisuuden luoda leikkejä, toteuttaa omaa mielikuvitusta ja oppia tekemisen lomassa. Mikään edellä luotelluista ei mielestämme voi korvata toista.

Lasten osallisuuden mahdollistava menetelmä on jo testausvaiheessa. Olemme testaamassa muutamia erilaisia vaihtoehtoja. Kerron niistä lisää erillisessä blogi-kirjoituksessa. Menetelmän luominen on ollut mielenkiintoinen projekti. Lapset ovat toimineet kehitystyön kommentaattoreina, tunnetusti heidän suustaan totuus kuullaan.

 

 

 

 

 

 

 


Kaisa Perhovaara


Kommentarer (0):


Logga in först för att skriva en kommentar.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •