Älykkäät ympäristöt - koodilla koulu haltuun!

Blogg's framsidan | Visa projekt  |  Visa alla bloggar


Fyysinen web apuna oppilaitoksen tiedottamisesa

(Publicerat 16.09 2016 klo 14:35)
Esineiden verkko tai esineiden internet (Internet of Things - IoT), kummin tuon haluaakin suomentaa, saa jatkuvasti uusia muotoja, kun pienet ja suuretkin yritykset pyrkivät innovoimaan verkottuneiden laitteiden keskinäistä kommunikointia. Jo Nokian mobiiliteknologia-kautensa huippuvuosina kehitettiin NFC-teknologiaa, jonka avulla mobiililaitteella voitiin lukea lähialueelle sijoitetun laitteen lähettämää signaalia. Tämä teknologia jäi marginaaliin aikanaan, mutta on jälleen palannut käyttöön. Apple julkisti laitteissaan pari vuotta sitten iBeacon -teknologian. Tämä tekniikka on käytössä ainoastaan Applen valmistamissa välineissä. Google tuli kuvaan mukaan omalla Eddystone Beacon -teknologialla, joka toimii Chrome-selaimen kautta, mutta vietsii käyttäjälle ilmoituskeskukseen. Tässä "majakan" (=Eddystone Beacon) lähetysetäisyys voidaan säätää yhdestä metristä aina 70 metriin ja säde on kasvamassa tulevaisuudessa.
 
Mm. tamperelais-kuopiolainen GlobeOn-yritys on tuottanut majakkateknologiaan pohjautuvan ratkaisun, jolla voidaan viestiä asiakaskunnalle tarjottavaa sisältöä helposti. Oppilaitoksessa majakoita voisi sijaita pääoven lisäksi esimerkiksi luokkien läheisyydessä tai luokissa. Majakkaan asetetaan yksi lähetettävä verkko-osoite, joka on luettavissa kaikilla mobiilivälineillä, joihin on asennettu Chrome-selain, ja joissa ilmoituskeskuksessa on hyväksytty fyysisen webin käyttö (tämä on helppo ja yksinkertainen prosessi). Näin kustakin tilasta oppilaitos voisi helposti viestiä asiakkailleen haluamansa sisällön. 
 
Oppilaitoksen ulko-ovella voisi olla saatavilla talon yhteystiedot ja tilojen käyttö. Kussakin luokassa voisi olla esimerkiksi päiväohjelma, läksyt ja tarvittava oppimateriaali jo valmiiksi annettuna. Ruokasalin ovella olisi saatavilla päivittyvä ruokalista. Majakat lähettävät jatkuvasti bluetooth-signaalia ja mobiilivälineet puolestaan listaavat ilmoituskeskukseen lähetykset etäisyyden mukaan - lähinnä oleva majakka näkyy ylimpänä. Näin ollen kohdennetusti ja paikkaan sijoitettu tieto on saatavilla heti ja helposti.


Kuinka Fyysinen web toimii?

Fyysiseen webiin kuuluvat ympärilläsi olevat esineet lähettävät Bluetooth-signaaleja puhelimeesi. Chromen avulla laitteesi voi vastaanottaa näitä signaaleja ja näyttää luettelon sinua mahdollisesti kiinnostavista verkkosivuista. Näet helposti, mitkä oikean maailman esineet ovat osa Fyysistä webiä. Fyysinen webin tunnistaa vieressä olevasta logosta.

Juhani Kärki


Kommentarer (0):


Logga in först för att skriva en kommentar.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •