Juureni kartalla

Blogin etusivulle | Projektikorttiin  |  Näytä kaikki blogit


Ysiluokka aallokossa

(Kirjoitettu 31.01 2014 klo 10:03)

Ysiluokan äidinkielen ja kirjallisuuden sekä maantieteen yhdistelmäprojekti alkaa lähestyä loppua. Vaikeudet ja vastoinkäymiset tuntuvat tiivistyvän, sillä projektia tehdään normaalin kouluarjen keskellä. Aikapula iskee, kun deadline häämöttää. Oppilaat kokevat olevansa melko kuormitettuja, ja esim. keskiviikkoisen iTEC-tunnin aikana kommentit työskentelystä olivat melko kärkeviä. Eräs oppilas totesi, että hänen on lähes mahdoton työskennellä tällaisen projektin äärellä, jossa oppilaalle annetaan näin vapaat kädet. Toinen puolestaan sätti laitteita - uuden laitteen (iPAD) käyttöönotto ei ole onnistunut: "Työ olisi jo valmis, jos olisin saanut tehdä sen käsin." Olen varma, että jos nuorilla olisi ollut omat iPADit käytössä myös kotona, tällaisiin ongelmiin ei olisi törmätty. Uskon, että työ olisi sujunut paljon paremmin, jos oppilailaat olisivat voineet harjoitella iPADien käyttöä kotonakin. Nyt aikaa kului muutaman oppilaan kanssa liikaakin siinä, että iPADIllä leikittiin: muokattiin kuvia, väännettiin hupiäänityksiä, tehtiin hönöelokuvia etc. Oma suhtautumiseni vaihtelee, sillä minähän riemuitsin uusista löydöistä, keksinnöistä ja kokeiluista näiden leikkijöiden kanssa.. Mikä on tärkeämpää kuin leikkimisen taito?

Selvästi myös huomaan oppilaiden olevan hämillään tilanteesta, josta samasta työstä voi tulla kaksi arviota: mantsan open ja oman open. Arvosanaorientoituneet oppilaat eivät mielestäni uskalla heittäytyä työntekoon, vaan he koko ajan miettivät, miten työ vaikuttaa heidän päättöarvosanoihisa. Itseni on myönnettävä, että ysiluokka olisi tarvinnut ohjeet, jossa mantsaosuus ja äikkäosuus on selkeästi niputettu yhteen. Maantieteen ohjeistus on omanlaisensa ja sen yhdistäminen minun ja Minnan tuntisuunnitelmiin olisi vaatinut oppilaalta oma-aloitteisuutta ja rajojen rikkomisen rohkeutta. Ennen projektin aloitusta minun olisi ehdottomasti pitänyt neuvotella ja käydä projekti läpi maantieteen lehtorin kanssa, nyt vaihdoimme ajatukset s-postitse. Arki on kiireistä ja vie mukanaan.

Tänään viimeisellä tunnilla hikoilemme kirjojen parissa. Muutama neito-oppilas on jo etukäteen käynyt kysymässä, saako koululle jäädä työskentelemään viimeisen tunnin jälkeen. Harkitsen jo, uskallanko antaa laitteen lainaan kotiin viikonlopuksi. Pitää kysyä ylemmältä taholta.  

 


Raini Sipilä


Kommentit (0):


Kirjaudu sisään palveluun, mikäli haluat lisätä oman kommentin.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •