Mahdollisuuksien maailma opetuksessa

Blogg's framsidan | Visa projekt  |  Visa alla bloggar


UUDET KALUSTEET

(Publicerat 29.05 2015 klo 12:46)

 

OPPIMISYMPÄRISTÖ: METSÄN KESKELLÄ

 

Saimme uudet kalusteet toukokuun viimeisellä viikolla. NE OVAT IHANATJ. Tässä hiukan tämän hetkisiä fiiliksiä…

 

 Tutkimusten mukaan osa-aikaisen erityisopetuksen tilaideaali on toiminnallis-terapeuttinen tilatyyppi ja tähän meidän parvi uusine sisustuksineen taipuu, mitä parhaiten. Aula on suunniteltu yksittäisille kokeentekijöille ja mm. eri aineenopettajien satunnaisille ryhmätöille. Aula toimii luonnollisesti myös odotustilana, kun oppilaat odottavat parven luokkiin pääsyä. Parvi on muuntuva sisätiloiltaan. Pulpetteja voidaan ryhmitellä eritavoin ja keskimmäinen tila muuntuu rauhoittumistilaksi ja mindfulness-tilaksi tarvittaessa. Tilojen välillä voidaan liikutella pehmoistuimia, säkkituoleja ja patjoja eli rentoutta ja terapeuttisuutta saadaan perusluokkiin pienin muutoksin. Hyvä erityisopetusympäristö koostuu eri alueista mm. aktiivisesta opiskelualueesta, rauhoittumisalueesta ja ryhmätyöalueesta. Nämä kaikki alueet toteutuvat parvella. Olemme erittäin tyytyväisiä aulan ja kolmen perättäisen luokan muodostamasta kokonaisuudesta, sillä tilat ovat hyvän kokoiset ja erittäin kätevät sijainniltaan.  Koemme, että muutto parvelle antaa arvostusta koko erityisopetukselle, sillä pienet koppimaiset erityisopetusympäristöt eivät aina ole tasa-arvoisia muiden oppilaiden kanssa. Nyt uusien kalusteiden kanssa, niitä kelpaa esitellä. Saamme kesällä vielä akustiikka levyt keskimmäisen luokan seiniin, sillä liikuntasalin melu on ollut häiritsevä tekijä tänä vuonna. Akustiikalla ja äänimaailmalla on merkittävä rooli oppimisympäristössä.

 

Oppimaisemamme on siis Elimäellä, joka on luonnon keskellä ja tästä syystä haimme modernien ja muuntuvien vaaleiden kalusteiden rinnalle luokkiin pehmeyttä, rentoutta ja hyvää fiilistä,  innoituksenamme oli  luonto. Halusimme tuoda luontoa luokkiin, sillä ihminen kokee ympäröivää tilaansa jatkuvasti kaikilla aisteillaan joko tietoisesti tai alitajuisesti. Luonto teema sopii hyvin myös mindfulnessin ajatukseen, sillä rentoutumishetkissä  voidaan kuunnella esim. erilaisia luonnonääniä.  Pohdimme työryhmänä myös sitä, millaisiin paikkoihin on helppo juurtua ja koemme, että luonto on juuri sellainen. Toivomme tilamme olevan tila, johon on aina mukava tulla. Värit tuovat tiloihin myös sopivasti virikkeellisyyttä ja ilmettä luokkiin. Tutkimusten mukaan jännittyneisyys, verenpainen ja sydämensyke alenevat paremmin tiloissa, joissa on luonnosta kuvia, ehkäpä me opetushenkilöstö hyödymme tästäJ. Värikkäillä istuimilla ja säkkituoleilla saamme tiloihin iloa ja pehmeyttä ja ehkäpä kodikkuuttakin.

 

Olemme tyytyväisiä tiloihin ja täytyy sanoa, että kyllä oppilaat osaavat ideoida mukavasti. Toivottavasti omien toiveiden mukainen tila innostaa oppilaita ja kehittää osaltaan heidän yhteisö- ja yhteiskuntaelämään liittyviä taitoja. Henkilökunta toivoi lähinnä lukollisia kaappeja ja työpöytiä.

 

Syksyllä teemme pientä hienosäätöä tiloihin ja pohdimme kuntouttavien materiaalien ym. tarvikkeiden tilaamista, samoin kuvaamme tilasta ja sen käyttötarkoituksesta varmaan lyhyen videon ja…ja…ja… huomenna lomalle!

 

Lähes lomaterveisin.

 

Minna Snellman

 

Elimäki

 


Minna Snellman


Kommentarer (2):

markku.lang@oulu.fi   29.05 2015 17:12

Hienoa, että oppilaiden ideointi ja osallistaminen onnistui. Saako tulla ensi lukuvuoden aikana katsomaan?


Min73naS   03.07 2015 13:55

Moi ja anteeksi näin myöhäinen vastaus...kotosalla ns. remontti jatkunut! Olet lämpimästi tervetullut Elimäelle! Syksyllä pidämme vielä nimikilpailun uudelle tilalle ja yritämme saada graffitin tai vastaavan aulan seinälle...palataan ja mukavaa loppukesää sinulle!
MinnaLogga in först för att skriva en kommentar.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •